Otthonfelújítási támogatás napelemes rendszerre is! »
Smart napelemek

Smart "okos" napelemrendszerek

Egy hagyományos napelemrendszernek a rengeteg előnye mellett – felépítéséből adódóan – vannak gyenge pontjai is. Ezek kiküszöbölésére fejlesztette ki a SolarEdge cég napelem-szintű teljesítmény-optimalizálóit és invertereit.

Az “okos” rendszer mindig többet termel, mint egy azonos méretű hagyományos társa – a többlet akár 10-35% is lehet!

A hagyományos napelem rendszer gyenge pontjai

A napelemeket sorosan kötik egymás után, ezért a rendszer összteljesítményére, a legnagyobb hatást mindig a leggyengébben teljesítő napelem gyakorolja.

 

Az inverterben  komplex elektronika felelős azért, hogy a napelemekből a lehető legnagyobb teljesítményt tudjuk kinyerni. Ezt úgy éri el, hogy folyamatosan keresi és állítja a napelemekről érkező feszültség és áram viszonyát, az ún. “munkapontot”, tehát az egy munkapontra kötött napelemeket a rendszer csak együttesen tudja szabályozni.


A nagyobb invertereket jellemzően két független szabályozó rendszerrel (“MPPT”) szerelik fel, így ezek két munkaponton, két eltérő adottságú (pl. különböző tetősíkokra szerelt) mezőt is tudnak kezelni. Ez előnyösebb, de még nincs lehetőség az egyes napelemek egyedi eltéréseinek figyelembe vételére, így sok esetben ez a rendszer gyenge pontja, egyben a hagyományos rendszer legfőbb korlátja is.

Az azonos típusú napelemek teljesítménye is lehet eltérő, ennek oka:

  • Gyártástechnológiából adódó eltérések (hibátlan napelemek esetén is a “szórás” kb. 1,5-3%).
  • A tető két különböző pontján sosem egyforma a hőmérséklet, ami befolyásolja az egyes panelek teljesítményét.
  • Szennyeződések, mint por, falevél, madárpiszok, stb.
  • Árnyékok (felhő, madár, belógó elektromosvezeték, faág, kémény, kiugró tárgy a tetőn, hó, jég, parabola antenna, stb.) – ezek már komoly eltérést okozhatnak.
  • A napelemek eltérő tájolása és dőlésszöge (ha a tető adottságai miatt ezek nem egyformák minden napelemnél).

Legyen Ön is elégedett ügyfelünk!

Tegyen próbára minket és kérje ajánlatunkat most!

Kérje ajánlatunkat most!